Yada

Yada is een organisatie die zich focust op meerdere families in de community van Nyarumanga die niet genoeg middelen hebben om voor hun gezin te zorgen. In deze community heeft Yada verschillende projecten. Alle projecten hebben als doel om deze families te helpen en ondersteunen op een zo’n duurzaam mogelijke manier en hun Jezus liefde te laten zien.

Sponsor programma

Yada heeft momenteel 57 kinderen in hun school programma. Deze kinderen krijgen bijles en eten. Op de openbare scholen in Burundi zitten kinderen met zo’n 80 anderen in de klas. Dit betekent dat kinderen jaar in jaar uit blijven zitten, omdat er geen ruimte is voor persoonlijke aandacht. Elke dag komen de kinderen 3 uur naar Yada om persoonlijke hulp te krijgen en lunch.

d2528239-d747-48b5-998d-1657651c401a
d4ac5e26-18be-48ba-93f2-d63eea5d9584
Kleine ondernemingen

Momenteel hebben 5 vrouwen met behulp van Yada een kleine onderneming opgezet. Zo heeft één vrouw een kleine onderneming in het verkopen van fruit en groenten en een andere in het verkopen van bakstenen. Wekelijks komt er een (lokale) coach bij hun langs om te helpen met de organisatie.  Vanuit Yada kregen ze na het uitwerken van het businessplan een lening. Momenteel zitten ze allemaal ongeveer op de helft met het aflossen van de lening.

Varkens project

Yada is gestart met het varkens project, omdat er vanuit de community werd gevraagd hen te helpen om een varken te kopen. In het begin leefden de varkens bij de families, maar helaas heeft de overheid besloten dat er geen varkens in de community mogen leven, dus zijn de varkens nu op een boerderij. De families krijgen hierbij de verantwoording om de varkens te houden en te laten groeien, met als doel om biggetjes te krijgen die ze kunnen verkopen. Yada heeft de families geholpen om deze varkens te kopen als microkrediet. De afspraak met de families is dat de helft van de biggetjes naar de familie gaat en de helft van de biggetjes naar Yada, om hun lening van het microkrediet af te betalen. Met de nieuwe biggetjes kan Yada weer nieuwe gezinnen helpen of ze zelf verkopen om andere projecten binnen Yada financieel te voorzien.

53b26d20-40c0-4d9c-97de-db6149ba47bd
Van Nyarumanga naar Gihenga

Yada heeft zich de afgelopen jaren gefocust op een doelgroep die leeft in Nyarumanga, een buurt aan de rand van de hoofdstad Bujumbura. Deze buurt heeft echter te dealen met veel armoede en achtergestelde kansen. Het leven in de hoofdstad is dan ook erg moeilijk, aangezien de mogelijkheden om voor deze community werkgelegenheid te vinden erg klein zijn. Yada is momenteel betrokken bij ongeveer 30 families die zij willen helpen om kinderen naar school te krijgen en een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen te creëren. Nicola en Ezechiel hebben de droom om deze families te helpen om zelfvoorzienend te kunnen leven. Een “nieuwe” plek genaamd Gihenga, op 25 minuten van de hoofdstad, zou deze mogelijkheid kunnen bieden. Ze proberen met de families in gesprek te gaan om deze overstap te verwezenlijken, maar het moet wel de keuze zijn van een familie om deze overstap te maken. Drie families zijn hen al voorgegaan en zien verbetering in het voorzien van hun gezin en de voortgang van de kinderen op school. In januari komt er een strategisch team en zullen we een week met elkaar zitten en bidden om definitief te kijken of dit de nieuwe stap is.