Op weg naar Zambia

19 Januari 2023, Bujumbura

Er kan in een korte tijd veel veranderen. In deze blog willen we daar meer over vertellen. Maar eerst nog even een korte update over afgelopen maand. In december hebben we een prachtig kerstfeest mogen vieren met de families uit de wijk en mochten we voedselpakketten uitdelen zodat ze met hun families ook nog kerst konden vieren. Jochem heeft zich veel bezig gehouden met het opbouwen van het demonstratie plot om hier diverse groenten te verbouwen. Laura is bezig geweest met het opzetten van een training voor de leiders van de community waarin we werken.

eff12d4f-031c-4c03-8a59-d6f7d013f2e6

Dansen tijdens kerst met de families uit de commity.

Met het strategisch team in de community.

Januari stond vooral in het teken van de strategische teammeeting. Zeven mensen, waaronder onze leider vanuit One Collective, kwamen een week lang naar Burundi om een nieuw 5 jaren plan uit te werken. Tijdens deze week zijn er onwijs mooie plannen gemaakt waar Yada naar toe wilt werken. Wij kunnen hier nog niet te veel over vertellen, maar er zijn mooie plannen om meer families te kunnen ondersteunen.

Tijdens deze week hebben we het ook veel gehad over onze rol binnen Yada. Met ze allen zijn we tot de conclusie gekomen dat het goed voor ons zou zijn om meer lokale ervaring op te doen in een groter al draaiend project. Vanuit One Collective hebben wij daarom het advies en de kans gekregen om voor drie maanden naar Zambia te gaan om daar mee te helpen en meer te leren over het doen van ontwikkelingswerk in Afrika, waarbij we mensen ook over God mogen vertellen. In Zambia is momenteel een groter team, waardoor er voor ons meer begeleiding is en meer mogelijkheden om ons verder te ontwikkelen. Voor Jochem zijn hier kansen om meer te leren over Afrikaanse landbouw en Laura kan hier meer leren over het helpen bij het opzetten van kleine ondernemingen. Daarnaast zijn er in Zambia nog verschillende projecten waar wij in de loop van de tijd meer over zullen delen.

Momenteel zijn Laura’s ouders hier in Burundi (wat een enorme zegen is in deze tijd) en zullen wij daarna alles afronden om vanaf februari naar Zambia te gaan. Ondanks dat we weer een nieuwe stap maken, wat de nodige onzekerheid met zich mee brengt, kijken we uit naar wat we in Zambia mogen betekenen en hoe we meer mogen leren in de praktijk over het op de juiste manier hulp bieden en het inzetten van onze capaciteiten.

Laura’s ouders op zoek naar Nijlpaarden.

Mochten er vragen vanuit jullie zijn, voel je dan vooral vrij om contact met ons op te nemen.

Donderdagavond 25 mei willen we ook graag een informatie avond organiseren voor wie dat interessant vinden als we weer in Nederland hopen te zijn. Hiermee willen we meer vertellen over alles wat we hebben gedaan en onze plannen voor de toekomst. Dus als je erbij wilt zijn, save the date! Locatie is Shelter Haarlem. Meer informatie zal nog volgen.