Meebouwen aan ontwikkeling

2 April 2023, Chongwe

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van meer vorm krijgen in alles waar we hier bij mogen helpen. Het zijn weken geweest van emotionele rust, in gehoorzaamheid leven naar Gods wil en met enthousiasme investeren in de mensen met wie we in aanmerking komen. We merken dat we hier enorm van kunnen genieten en de vrijheid ervaren om onze ideeën in overleg vorm te geven.

De leraar die een uitleg geeft aan de klas.

Om te beginnen heeft Laura zichzelf veel bezig gehouden met het computer lab waar kinderen van Grade 7 en 8 naartoe kwamen om te leren omgaan met een computer. Het was tof om te zien hoe die kinderen zichzelf hierin ontwikkelden en de vaardigheden onder de knie kregen om met de computer over weg te kunnen. Het moeilijke was dat 1 tot 2 keer per week een computer aanraken weinig is voor deze kinderen om de computer vaardigheden volledig te beheersen.

Vorige week hebben we dan ook een oefen test afgenomen om te kijken hoever de ontwikkeling van elk individu nu is. Het was ontzettend leuk om te zien hoeveel ze hadden geleerd, maar ook fijn om te beseffen dat het officiële examen pas in November is. Dit biedt nog de mogelijkheid voor deze kinderen om meer te kunnen leren.

Jochem heeft zich veel bezig gehouden met het vormgeven van een tuin op hoogte, een replica van de tuin die hij in Burundi heeft gebouwd (zoals je misschien nog weet). Hij heeft hier hulp bij gehad van een aantal fantastische gasten die in en rond het community centrum wonen. De tuin is momenteel gevuld met getransplanteerd planten die groeiden in een klein zelfgebouwd kwekerijtje. Ook hebben we vorige week een compost hoop gemaakt. We probeerden een 2 bij 2 bij 2 composthoop te maken, maar gaandeweg bleken we te weinig materiaal te hebben, wat ertoe leidde dat we de helft hebben kunnen doen. Toch een mooie hoeveelheid, wat genoeg zal zijn voor volgend seizoen.

Het is leuk om dit vooral samen te doen met Jim (niet zijn echte naam). Jim is een mooie vent met veel wilskracht en leergierigheid. Het is tof om in hem te mogen investeren. Naast het bouwen van de tuin geef ik hem ook les in Engels lezen en computer les, nadat hij aangaf dit te willen leren.

De tuin met verschillende niveas

Opkomende zaailingen in het kwekerijtje

Materiaal verzamelen voor composthoop met Jim

Binnen Chongwe, waar over het algemeen veel christenen wonen, is er ook veel geestelijke strijd. Door verschillende misstanden in de lokale kerk (absoluut niet alle kerken) of de vermenging van lokale religies met het christendom, merken we dat christenen soms een verkeerd beeld hebben van God en de beloftes die hij heeft gegeven voor ons leven. Dit kwam vooral naar boven bij onze bewaker Peter (ook niet zijn echte naam). Hij kwam erachter naar opnieuw in contact te zijn met zijn vader dat hij op een lijst stond om geofferd te worden aan een afgod. Hij vroeg daarom aan mij of die een voorschot mocht op zijn loon om naar een machtige profeet te gaan om hiervan los te komen. Nadat alle alarmbellen op dat moment in mijn hoofd af gingen. Vroeg ik of ik voor hem mocht bidden. Na afloop nodigde ik hem uit om samen met mij en Bright, ons Zambiaanse teamlid, vanuit de bijbel te onderbouwen dat hij door de heilige Geest de autoriteit al heeft om te breken met de spirituele macht waar hij onder gebukt leek te gaan. Dit bracht vrijheid en besef van de macht en kunde van God. Het is mooi om te zien dat hij hierin God ook meer ging vertrouwen vanuit de beloftes die hij ons heeft gegeven.

Elke week trekken we ook veel met de jeugd op: tijdens het voetballen op zondag en de Bijbelstudies op woensdag. Het is mooi om te zien wat een veilige omgeving om vragen te stellen bij deze jongens en meiden teweeg brengt. Ze zijn leergierig en willen God steeds beter begrijpen. Ook hebben ontzettend veel lol gehad tijdens de onze jeugd dag waarbij we een vijfkamp gedaan hebben. Jochem is daarnaast bij een van de jongens van de jeugd naar de kapper geweest. Dit was een leuke ervaring en goed om in hem te kunnen investeren.

 

Na ons wekelijkse potje voetbal

Onze tijd met Yamiko en Susanna

We hebben ook het voorrecht gehad om Yamiko en Susanna, vrienden uit Nederland die hebben gewerkt in Malawi, voor een paar dagen te ontmoeten halverwege van waar we beiden verbleven. Wat een cadeautje dat we deze leuke mensen in Zambia mochten zien. Lekker bijkletsen, hiken, zwemmen en veel spelletjes. Even volop genieten was dat!

De laatste weken hebben voor ons ook veel in het teken gestaan van onze vervolgstap. De stap om naar Zambia te gaan heeft ons geholpen om rust te vinden in het leven in een andere cultuur. Door veel in gebed bij God te zijn en onze plannen in zijn handen te leggen merken we dat onze harten en passie nog in Burundi liggen. Daarom zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden om ons opnieuw te vestigen in Burundi. Het is voor nu nog een zoektocht voor ons en hopen snel jullie op de hoogte te kunnen brengen van de daadwerkelijke plannen. Gebed is hierin dan ook erg welkom!

We hopen jullie hier natuurlijk meer over te vertellen tijdens de informatie avond op donderdag 25 mei in Nederland.

We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?
  • Voor een zegen over de wijk Chibolya en tegen de demonische invloeden binnen de wijk. Een wijk wat behoord tot een van de armere wijken van deze omgeving. Er is hier veel materiële en geestelijk armoede, wat zich uit in zowel alcohol en drugs misbruik, prostitutie en honger. 
  • Voor de bedieningen van de jeugd, prostituees, vrouwen met hun ondernemingen en het community centrum. 
  • Dat we God mogen vertrouwen in zijn plan met betrekking to Burundi.
  • Voor het team, dat we allemaal gezond en geestelijk sterk mogen blijven om de mensen hier te mogen dienen
  • Voor geestelijke verrijking van Gods wil voor de jeugd, onze bewaker en de mensen in de community.
  • Veilige reis terug naar Burundi
Gebed is een belangrijk onderdeel van ons bestaan, omdat we hierin God mogen eren en onze verlangens in relatie tot zijn wil bij hem neer mogen leggen. Laat dan ook vooral weten waar we voor jullie voor kunnen bidden!