Landen in Burundi

20 oktober 2022, Bujumbura

Na ruim 2 weken is het tijd voor een eerste update. Na een goede reis, kwamen we op 4 oktober aan in Bujumbura. We zijn super welkom ontvangen door Ezechiel en Nicola (het stel dat Yada heeft opgericht). De afgelopen 2 weken hebben we meer geleerd over de cultuur en het project. Zo zijn we een aantal keer bij het project geweest, zijn we het binnenland in gegaan waar we meer hebben geleerd over Burundese landbouw (thee, rijst, bananen, mango’s en avocado’s) en hebben we als echte Burundese bij een event met 10 mensen van 1 bord gegeten. Ook zijn we bezig geweest met het zoeken van een huis. Helaas was de huizenzoektocht ingewikkelder dan gedacht, maar we hebben vanaf eind november een huis gevonden in een veilige wijk tegen de gebudgetteerde prijs. We zitten nu voor 2 weken in een guesthouse en kunnen in november de hele maand in een huis van een stel die een maand naar familie gaan. Al met al komt het dus goed!

Gezellig eten vanaf hetzelfde bord.

Onderwijs krijgen over het bouwen in Burundi.

Na ruim twee weken observatie gaan we langzaam aan wat taken oppakken en vrijdag beginnen we met het leren van de taal. Ook de zoektocht naar een docent was nogal een opdracht. We zullen 3 dagdelen taalles gaan volgen en daarnaast veel oefenen. De taal leren zal onze prioriteit zijn de komende weken. Jochem is daarnaast deze week begonnen met het oppakken van wat taken. Hij gaat een muur bouwen rondom de boerderij waar de varkens van de community nu staan, Bijbelstudie doen met mannen op een nieuwe locatie waar Yada een nieuwe community* wil starten en een nieuwe constructie bouwen om het regenwater tegen te houden bij de pre-school (helaas overstroomt dit regelmatig). Laura gaat zich richten op het overnemen en verbeteren van de administratie van de kind sponsering en het leren kennen van de 5 vrouwen die nu een kleine onderneming hebben gestart via Yada. Op donderdagen zullen we als team naar de nieuwe plek Gihenga gaan om daar de al wonende families te gaan leren kennen d.m.v. sport en huisbezoeken.

IMG_6399

Het varkensproject van de community*

d7cca16c-aa8b-4a61-9792-9e03920881c6

Bidden voor de community

Ondanks dat we het wel erg wennen vinden, gaat het goed met ons. Laura was de eerste week ziek, maar is gelukkig weer opgeknapt. Ook hebben we geen middag dutje meer nodig en merken we dat we beginnen te wennen aan het Burundese ritme. We merken nog wel dat het veel energie kost om in zo’n ander (warm) land te zitten en nog geen eigen plekje te hebben, maar we zien uit naar komende tijd dat er wat meer structuur in onze weken gaan komen. Wie weet zijn we zulke talenten in het leren van de taal dat onze volgende update in Kirundi is 😉