Koffieboeren proeven hun eigen koffie

14 maart, Mutambu, Burundi

Wij zijn blij en dankbaar, want we hebben de afgelopen weken echt stappen mogen zetten. En dat voelt voor ons als echte Hollanders toch best wel eens lekker. We zijn officieel begonnen met de olie verkoop en kunnen vol dankbaarheid zeggen dat we al de helft van de eerste 100 flesjes hebben mogen verkopen. Voornamelijk in de expat/rijkere Burundese cirkels waren er veel mensen enthousiast. We krijgen volgende week meer flesjes en gaan dan langs wat winkeltjes om te kijken of onze olie daar mag staan, zodat we meer mensen kunnen bereiken met het nieuws dat we onze olie verkopen.

Ook werden er vanuit het koffiebedrijf “proeverij” dagen georganiseerd. Dit wordt 1x per jaar gedaan, zodat de boeren kunnen komen om hun eigen koffie te proeven. De koffie wordt momenteel alleen geëxporteerd en daarnaast is koffie te duur voor het grotendeel van de bevolking. Het was heel leuk om te zien dat de meeste van de koffieboeren ook niet mega fan zijn van hun product. Maar gelukkig maakt suiker een hoop goed en vonden ze het met suiker een stuk lekkerder. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat de boeren zich betrokken voelen en zich gezien voelen als persoon en dat ze niet gewoon een nummer zijn waar koffiebessen vandaan komen. Bij de koffie kreeg iedereen een dondo; een lokale snack (vergelijkbaar met een soort oliebol). Dit was leuk en tegelijkertijd ook erg confronterend, want sommige probeerden te doen alsof ze nog niet hadden en voor een tweede te gaan. Dit geeft ook wel aan dat de inkomsten van de boeren helaas nog niet altijd genoeg zijn en er echt nog de drang is om altijd wat meer eten of andere dingen te krijgen. Dit is ook weer een goed besef waarom we bezig zijn met de essentiële oliën: de boeren te helpen aan een extra inkomstenbron.

Na een half jaar van best wat argwaan en twijfel lijkt de knop om bij de boeren. We organiseerden een uitdeel dag van de kleine essentiële olie gewassen (citroengras en patchoeli) waarbij de boeren dit gratis konden ophalen om te gaan planten op hun stuk land. De inkoopprijs voor Patchoeli ligt hoger, omdat dit moeilijker te verbouwen is en je minder oogst per jaar hebt in verhouding tot citroengras, maar je raad het al: iedereen wilde patchoeli. Ook dit was weer een besef momentje hoe wij op school leren niet alleen puur op het geld af te gaan, maar ook rekening te houden met alles wat erbij komt kijken, en de boeren hier denken: dit is per kilo meer dus tuurlijk wil ik dan liever Patchoeli. Een beetje een “wat is er zwaarder een kilo veren of een kilo zand” verhaal. Maar goed, ze waren enthousiast en er is eindelijk vertrouwen! Daarnaast zijn we (vooral Jochem, maar Laura heeft ook zeker haar steentje bijgedragen) ook druk geweest met het omgooien van het land. Vanuit de theorie van Farming God’s way en diverse andere studies groeien gewassen beter als je ze om de zoveel jaar verwisseld. Dit zorgt namelijk voor een vruchtbaardere grond. Daarnaast was de Artemisia op het land enorm verwoekerd en het citroengras moest verplant worden vanwege de afname van de olie na 5 jaar, dus dit was en is nog steeds een mooi klusje. En er was meer land beschikbaar dus ook daar zijn essentiële olie gewassen gepland. Al met al goede hoop voor meer productie over een paar maanden.

Alsem, Patchoeli en Afrikaantjes planten

Zakjes vullen voor nieuwe zaailingen

Uitdelen van de patchoeli

Dus al met al zijn we enorm blij terugkijkend op de eerste (bijna) 2 maanden in Burundi en kijken we verwachtingsvol weer verder naar de komende maanden. En oh ja, leuk nieuwtje: Laura heeft haar Burundese titel van de dames padel weten te verdedigen. Al was Jochem deze keer ook heel dicht bij een overwinning bij de mannen, maar helaas in de finale verslagen.

We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?

Gebedspunten

 • Voor verdere ontwikkelingen bij Migoti, waar we tot zegen mogen zijn van de lokale staff en de boeren.
 • Voor een nieuwe gekwalificeerde medewerker voor het essentiële olie bedrijf.
 • Het werk en leven vanuit Gods kracht doen en luisteren naar zijn stem tijdens het gehele proces van opbouwen van de relaties en het werk.
 • Een zegen over het land Burundi, de bevolking en de overheid. 
 • Voor mogelijkheden om het evangelie te delen met de mensen om ons heen.
 • Een zegen over het verder uitbouwen van het essentiële olie bedrijf.
 • Een zegen over het de nieuwe gewassen op ons land en op dat van de boeren.

Dankpunten

 • Voor de relaties die we mogen opbouwen en onderhouden.
 • Voor de persoonlijke ontwikkeling van het afgelopen jaar. 
 • Voor het ’thuis’ gevoel in Burundi.
 • Voor ieders financiële en emotionele steun.
 • Voor het werk dat we kunnen verzetten binnen Migoti.
 • Voor de ontwikkeling van vertrouwen van de boeren met betrekking tot de essentiële oliën.