Kirundi, Kirundi en meer Kirundi

8 november 2022, Bujumbura

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van het leren van de taal. We hebben inmiddels al heel veel woorden geleerd, en gaan nu langzaam focussen op het spreken van de taal. Voor het leren van de taal, gebruiken we de methode (GPA method) die we tijdens onze training in Amerika hebben geleerd. Met deze methode leer je door luisteren, aanwijzen en uitbeelden steeds meer woorden. Het focust zich op het begrijpen en spreken en niet zo zeer op de grammatica en het schrijven. Wat voor het leren van Kirundi een enorme zegen is, want de grammatica is nogal ingewikkeld. We merken dat het een hoop energie kost, maar dat we echt verbazingwekkend veel woorden leren in zo’n korte tijd!

Naast het leren van de taal, zijn we ook bezig geweest met diverse taken. Laura is vooral bezig met de administratie van de kind sponsoring. Deze maand sturen we naar elke sponsor een update en een nieuwe foto, wat voor 60 kinderen dus best een klus is. Het is wel een leuke manier om de kinderen ook een beetje beter te leren kennen. Jochem is vooral zijn ‘Afrikaanse’ klus skills aan het ontwikkelen. Hij heeft een muurtje gebouwd bij het schooltje om water tegen te houden, heeft de regenpijp gemaakt en is momenteel bezig met het bouwen van een muur om de boerderij waar het varkensproject is. Ook gaat hij volgende week een groentetuintje aanleggen met een Burundees die het als werk doet, om te leren hoe dat hier het beste werkt. We leren de Burundese collega’s ook steeds beter kennen en ze helpen ons goed met het leren van Kirundi.

Sinds november zitten we in het huis van een stel die op familie bezoek is voor een maand. We merken dat het heel fijn is om een ‘eigen’ plekje met ze 2’en te hebben. We zien er natuurlijk wel ontzettend naar uit om vanaf december echt ons eigen huis te hebben en al onze koffers te kunnen uitpakken. Verder merken we echt dat we steeds meer beginnen te settelen. Het leven hier begint te wennen, al blijft het rijden nog een klein frustratie puntje haha. Maar we zien ook echt de mooie kanten van het leven in Burundi. De hartelijkheid van mensen, het leven met de dag, de honger naar meer van God en het heerlijke fruit wat hier groeit en wat toch wel 10x lekkerder smaakt dan in Nederland.

Hieronder een kort filmpje! Bedankt voor alle steun en heel veel liefs!