Een tijd van komen en een tijd van gaan

30 mei, Bujumbura, Burundi

Zo pakken we 2,5 jaar geleden ons geliefde huisje aan de Spaarnoogstraat in Haarlem in en zo zijn onze laatste 2 weken in Burundi aangebroken. Wat is het snel gegaan, maar wat is er tegelijkertijd zoveel gebeurd. Zoals verwacht zijn er best veel momenten waarop we nadenken of praten over wat we nou eigenlijk allemaal hebben meegemaakt en hoe we zijn veranderd. 2,5 jaar geleden hadden we nooit kunnen bedenken dat we in Burundi zouden belanden en ook 3 maanden in Zambia zouden zijn. Maar zoals het gezegde altijd mooi zegt: ‘er is een tijd van komen en een tijd van gaan’. En ondanks de onzekerheid voor de toekomst zijn we klaar voor het volgende hoofdstuk. Maar we vertellen nog even graag hoe de afgelopen weken waren, want er zijn mooie dingen gebeurd!

We hebben koffietours mogen organiseren (en we organiseren volgende week nog een laatste). Enorm leuk om mensen de washing station te laten zien en te delen over het werk dat Migoti doet. We kregen enorm goede reacties en het is vooral tof om mensen te mogen inspireren wat Burundi wel te bieden heeft (soms is het zo makkelijk alleen maar te zien wat Burundi vooral allemaal niet heeft). We geloven enorm in de impact van een bedrijf en we zien wat het voor verschil maakt als mensen hier werk hebben. Dus dit laten we maar al te graag aan mensen zien.

Eerste Migoti koffie tour

De kinama koffie run

Daarnaast is de olie business echt booming! We hebben al 300 flesjes verkocht en moeten eigenlijk eerlijk bekennen dat we te veel vraag hebben voor het aanbod. Maar dit heeft wel geholpen in het overtuigen dat we nog iemand moeten aannemen, dus dat is dan ook gebeurd. En hij doet zijn werk ontzettend goed en is vooral actief bezig met boeren mobiliseren om meer citroengras en eucalyptus aan ons te verkopen, dit heeft zijn vruchten heeft afgeworpen. Tot nu toe weten we namelijk altijd de bestellingen te kunnen leveren. De huidige flesjes kwamen vanuit Nederland en Zuid-Afrika, dus we moesten nog opzoek naar een duurzame leverancier, zodat het niet van bagage van buitenlanders afhankelijk is. En we kunnen zeggen dat ook deze stap is gelukt, want we hebben een leverancier in Kenia gevonden. We bestellen de flesjes en dan zijn ze binnen 1 week hier. We zitten op dit moment te wachten op de eerste levering en dan kunnen we weer door met de verkoop. Jochem heeft ook de layout van de stickers geprofessionaliseerd en een prachtig handboek gemaakt voor het team met alle instructies. Zie op de foto’s de mooie stickers. Wat ook nog enorm tof nieuws is, is dat we een olie batch hebben verkocht aan het mooiste resort uit Burundi. Ze zijn hier gestart met een massage ruimte en wilden hiervoor lokale oliën en ze hebben ons hiervoor gekozen. Het voelt een beetje onwerkelijk dat we na 1 jaar met zoveel momenten van stappen achteruit de afgelopen weken echt sprongen vooruit zijn gegaan. Dat maakt ons alleen maar dankbaarder en geeft ons echt hoop en geloof dat het ook doorzet als we hier niet meer zijn.

Ondanks dat we naar Nederland gaan, zullen we wel betrokken blijven bij het olie bedrijf. Voornamelijk om de link te zijn tussen de kopers en het bedrijf en op termijn mee te helpen aan de potentiële export van de olie. Toen we deze vraag kregen, zeiden we maar al te graag ja. We merken ook dat ze er klaar voor zijn om alles zelf te doen, maar dat er net een schakel mist tussen de kopers (lees voornamelijk expats of rijke Burundezen) en het bedrijf.

Verder zijn we als afscheid nog een paar dagen met vrienden het binnenland in geweest. We hebben de lake of birds bezocht en het nationaal park ‘Ruvubu’. Wat was het ontzettend leuk om zo onze tijd met elkaar af te sluiten en nog optimaal te genieten van de onontdekte natuur in Burundi. Lekker wild kamperen en in je eentje in een natuur park staan… dat gaan we toch wel missen hoor. Woensdag komen Jochem’s ouders voor één week en dan vliegen we op 12 juni met hun mee terug. Heel bijzonder en leuk om ook hun nog dit stukje van ons leven te laten zien! De komende dagen zijn we vooral afscheid aan het nemen, aan het inpakken en onze spullen aan het verkopen.

Het veld met essentiële oliën

Tripje met onze vrienden

Nieuwe labels voor de essentiële olie flesjes

Nu rest er natuurlijk nog 1 vraag: wat gaan jullie doen in Nederland? Misschien zijn we toch een beetje Burundees geworden, want hoe de komende maanden eruit gaan zien weten we niet precies. Wat we wel weten is dat Jochem bezig is met zijn aanmelding voor de Politie academie en bij terugkomst eerst weer in de bouw gaat werken en dat Laura voordat ze met zwangerschapsverlof gaat, werk heeft bij haar vaders bedrijf. Verder gaan we opzoek naar een huis in de regio Haarlem/Velsen (tips zijn welkom!!) en voorbereiden voor de komst van de kleine. We vinden het soms best een beetje spannend, want hoe gaat het zijn om weer echt in Nederland te wonen, hoe gaat ons leven eruit zien en hoe houden we de mooie lessen uit Burundi vast? Gelukkig is een van de grootste lessen de afgelopen jaren geweest dat God ons altijd weer op de juiste plek brengt en met ons meegaat, dus zo gaan we met dat vertrouwen ook weer de volgende fase in.

Lieve mensen, dit was dan onze laatste update. Bedankt voor het trouwe volgen en alle steun. Jullie zijn te gek en we zijn dankbaar dat jullie ons 2,5 jaar lang hebben gesteund in alles wat we hebben gedaan. Heel veel zegen en hopelijk tot snel!

Ps. Voor de mensen die ons financieel ondersteunen en die de mail over het hoofd hebben gezien, hier ook nog de herinnering om je gift per 1 juli 2024 stop te zetten.

We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?

Gebedspunten

 • Voor verdere ontwikkelingen bij Migoti, waar een zegen rust op de lokale staff en de boeren.
 • Het werk en leven vanuit Gods kracht doen en luisteren naar zijn stem tijdens het gehele proces van opbouwen van de relaties en het werk.
 • Een zegen over het land Burundi, de bevolking en de overheid. 
 • Voor mogelijkheden om het evangelie te delen met de mensen om ons heen.
 • Een zegen over het verder uitbouwen van het essentiële olie bedrijf.
 • Een zegen over het de nieuwe gewassen op ons land en op dat van de boeren.
 • Voor onze terugkeer naar Nederland, dat God ons leidt naar de plek waar we hem mogen dienen.

Dankpunten

 • Voor de relaties die we hebben opgebouwd.
 • Voor het vertrouwen en de samenwerking die we hadden met de medewerkers hier.
 • Voor de persoonlijke ontwikkeling van de afgelopen jaren. 
 • Voor het ’thuis’ gevoel in Burundi.
 • Voor ieders financiële en emotionele steun.
 • Voor het werk dat we kunnen verzetten binnen Migoti.
 • Voor de ontwikkeling van vertrouwen van de boeren met betrekking tot de essentiële oliën.
 • Voor de nieuwe medewerker voor het essentiële olie bedrijf.