Een nieuwe start vol leermomenten

19 juli, Mutambu, Burundi

En zo zitten we alweer een maand in Burundi. We hebben onwijs genoten van onze tijd in Nederland en het zijn met familie en vrienden. De timing was ook echt perfect, omdat we (bijna) iedereen zo persoonlijk konden vertellen wat onze nieuwe plannen waren. Daarnaast was het heerlijk om weer te fietsen, s ’avonds buiten te zijn, kroketten te eten, razendsnel internet te hebben, nog meer kroketten te eten en gewoon even op te gaan in de menigte zonder dat je ‘muzungu, muzungu’ (dit betekent blanke) continue om je heen hoort. Het verschil tussen Burundi en Nederland is echt groot en dat valt pas echt op als je na 8 maanden Afrika weer even in Nederland bent. Ondanks dat dat soms heel lastig is, merken we ook hoeveel we kunnen leren en uitgedaagd worden door het leven in een andere cultuur. Zo duurt alles hier sowieso 2x zo lang. Als iemand zegt 30 minuten, zit je sowieso een uur te wachten. In Nederland plan je minstens 3 weken vooruit, hier bekijk je het misschien een paar dagen vooruit. In Nederland heb je een 5 jaren plan, hier hopen veel mensen dat morgen hun gegeven is. Hier moet je 8 winkels af en vind je nog steeds niet wat je nodig hebt (zoals bijvoorbeeld luchtdichte glazen flesjes voor de olie of isolatiemateriaal) en is er momenteel een olie crisis en hebben we pas 1x diesel gevonden in de afgelopen maand.  En dat allemaal op dezelfde aarde. Even een kijkje in wat er soms in ons hoofd omgaat, want dat is nogal wat.

de olie winst na een badge van citroengras

We kijken terug op een goede maand waarin we van start zijn gegaan met de essentiële olie business. Felix is de Burundees waar we momenteel veel in mogen investeren, want hij is verantwoordelijk voor de essentiële olie productie. Samen met hem hebben we al een hoop geëxperimenteerd met citroengras en hebben we ook een eerste batch artemisia gedraaid. De gewassen groeien op het land bij het koffie wasstation en wordt ingekocht van de boeren. Voor het idee: uit 1 kilo citroengras krijg je ongeveer 2-5 gram olie. Dit gaat dus om heel wat kilo’s. We hebben gekeken naar de droogtijd, gras-kwaliteit, en de hoeveelheid per destillatie van de citroengras. We worden al bijna echte experts. Voor nu is het plan om de olie vooral lokaal te verkopen. Een Nederlandse vriendin van ons hier in Burundi is bezig met een zeep bedrijfje en zij experimenteert nu met onze olie in haar zeep. Helaas hebben we vorige week wel een tegenslag gehad, want de boeren willen hun citroengras niet meer voor de afgesproken prijs verkopen. Dit komt omdat ze weten dat er nu blanken (wij) bij betrokken zijn. Door de geschiedenis en alles wat er in Afrika is gebeurd, heerst hier een enorm denkpatroon dat blanken gelijk staat aan geld. En laten we eerlijk zijn, in verhouding tot Burundese mensen is elke blanken heel rijk. Bij een blanken valt in hun ogen dus altijd wat te halen. Het vervelende is alleen dat wij hier gekomen zijn om een duurzaam bedrijf op te zetten, wat niet afhankelijk is van blanken, dus moeten we ook de lokale prijzen aanhouden. Gelukkig werken we onder Dan (een Amerikaan) en Pontien (een Burundees) die hier al ervaring mee hebben. Het is een kwestie van uitleggen aan de boeren waarom we niet meer kunnen geven en een kwestie van tijd tot de boeren de citroengras aan ons willen verkopen. We hopen dat dit niet te lang zal duren, maar we beseffen ook dat dit soort ‘tegenslagen’ onderdeel zijn van het opstarten van een bedrijf in Burundi.

De koffiebrander zit in een container op weg naar Burundi. In oktober komt een brander uit Engeland om de lokale staf te trainen in het branden van koffie. Hierna zullen we dus ook van start gaan met het branden van de koffie hier. We zijn wel begonnen met het uitwerken van een business plan en de nodige markt onderzoek.

We zijn nu ongeveer 3 dagen per week op de koffieplantage en de andere 4 dagen hier in Bujumbura. Dat is eigenlijk een hele fijne combinatie omdat het in de bergen lekker koel is (slapen onder een deken, jeej!) en omdat de mensen daar bijna alleen maar Kirundi spreken. We zien dat dat enorm helpt in het leren van ons Kirundi. We hebben nu zelf studieboeken en elke ochtend besteden we hier een uur aan. En doordat we het gelijk 3 dagen per week intensief gebruiken, maken we grote sprongen.

 

Onze leefruimte in Mutambu, bij Migoti

Verder gaat het goed met ons. Naast de soms wat lastige cultuur dingetjes ervaren we voor het eerst dat we op een plek zijn waar we voor ons idee voor langere tijd mogen gaan investeren. Dit geeft voor ons rust voor de komende tijd. Ondanks dat we heel goed hebben ontdekt dat alles in eens weer kan veranderen, hadden we behoefte om nu een tijd ergens een thuis op te bouwen. Over 1,5 gaan we wel verhuizen, maar dat is vlakbij waar we nu in Bujumbura wonen. Het is iets kleiner waardoor het gelijk al wat ‘huiselijker’ aanvoelt. Ook is het wat goedkoper wat ook erg welkom is. Jochem is naast werk lekker veel aan het voetballen, op donderdagavond doen we met een groepje padel en verder is het leuk om weer met onze vrienden van hier te zijn.

We hopen dat het met jullie allemaal ook goed gaat en stuur ons vooral berichtjes met updates over jullie leven, dat vinden we heel leuk! Heel veel liefs vanuit Burundi.

We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?

Gebedspunten

  • Een goede start bij onze nieuwe plek in Burundi.
  • Een zegen over de start van zowel de  koffiebranderij en de essentiële oliën productie.
  • Het werk en leven vanuit Gods kracht doen en luisteren naar zijn stem tijdens het gehele proces van opbouwen van de relaties en het werk.
  • Voor zowel Yada en Chibolya voor verdere ontwikkelingen en zegen in het werk wat daar nog gaande is.

Dankpunten

  • Voor een fijne tijd in Nederland met familie en vrienden.
  • Voor het vinden van een plek om te werken in Burundi onder Dan en Pontien.
  • Voor de fijne relaties die we mogen opbouwen in het werk en ons privé leven.
Gebed is een belangrijk onderdeel van ons bestaan, omdat we hierin God mogen eren en onze verlangens in relatie tot zijn wil bij hem neer mogen leggen. Laat dan ook vooral weten waar we voor jullie voor kunnen bidden!