De perfecte combinatie van Essentiële Oliën en Koffie

6 Juni, Nederland

Bedankt voor iedereen die bij de informatie avond is geweest! We vonden het enorm fijn om jullie allemaal te zien. Wanneer je erbij bent geweest, zal deze blog waarschijnlijk veel bekende informatie zijn. Hierbij in de blog ook de laatste update voor de mensen die er niet bij konden zijn.

Samen met Ronald terug rijden naar Burundi

Na een goede tijd in Zambia te hebben gehad, moesten we opnieuw de doortocht maken naar Burundi. 2000 kilometer later arriveerden we weer in het land waar we onze reis zijn begonnen. Het moment dat we de grens over gingen en Burundi opnieuw binnen reden ervoeren we een gevoel van thuis komen. Na enige orde te hebben ervaren in zowel Zambia als Tanzania kwamen we in het heerlijke chaotische Burundi. Hoewel het vaak frustratie op riep bracht het nu meer een gevoel van herkenning en vertrouwdheid. Burundi was een land wat we al kenden, omdat we er al 4 maanden hadden gewoond.

We wisten dat onze tijd in Burundi van korte duur zou zijn voordat we terug naar Nederland zouden vliegen. Tegelijkertijd wisten we bij aankomst niet of we hier weer terug zouden komen of niet. In Zambia zijn we namelijk in gesprek gegaan met een Amerikaans stel, Dan en Tambry, die al 20 jaar in Burundi wonen en al meerdere ondernemingen hebben helpen opzetten in Burundi samen met lokale ondernemers. We vonden het werk wat ze deden inspirerend en hebben onze kans aangegrepen door contact met hen op te nemen en te kijken of er een samenwerking mogelijk was. Uit ons gesprek in Zambia was besloten om dit verder te onderzoeken als we weer terug in Burundi zouden zijn, om zo ook Pontien, een lokale ondernemer met wie Dan een koffieproductie bedrijf heeft opgezet, te kunnen betrekken in de gevolg gesprekken. Ook hebben we allemaal de ideeën in gebed gelegd bij God, want uiteindelijk wilden we allebei doen wat ter ere zou zijn van Hem.

Na een aantal dagen terug te zijn in ons oude appartement gingen we samen met Dan en Pontien naar de plek waar zij hun bedrijf hebben vormgegeven. Na een prachtige route met de taxi, achter op de motor en een prachtige wandeling door de Burundese bergen kwamen we aan bij het eerste wasstation, een plek waar de lokale boer zijn verbouwde koffie kan verkopen en de koffie verschillende processen doorgaat van het scheiden van de bes van de bonen (het wassen), het selecteren van de beste kwaliteit, het drogen van de bonen, etc. Na hier te hebben rond gelopen en meer te horen over het verhaal van Migoti, de naam van het koffiebedrijf, en de impact die zij willen maken met de onderneming die zij hebben gingen we verder naar het hoofd wasstation. Hier hebben we een rondleiding gehad en meegekeken bij de processen die er plaats vinden. Zo willen ze ook een verschil maken in de omgeving waar zij hun onderneming hebben door trainingen te bieden op landbouwgebied, waterpunten te slaan en hopen ze in de toekomst stroom te leveren door middel van zelf opgewekte stroom.

 

Met Dan en Pontien vlakbij het wasstation

Het nieuwe wasstation in aanbouw

De droogtafels voor de koffie

Het drogen van de natural koffie in de bes

Uiteindelijk kwamen we bij het gesprek aan of er een mogelijkheid was om ons te voegen in hun bedrijf en hoe dit eruit zou komen te zien. Na de mogelijkheden te hebben besproken bleek uit het gesprek dat we allebei graag met elkaar verder wilden. Ook kregen we ontzettend veel rust en enthousiasme binnen in ons en hadden we het idee dat God deze keuze ook wilden zegenen.

 

De eerste constructie voor het winnen van de Essentiële oliën

Pontien en Dan hebben een droom om hun bedrijf Migoti uit te breiden. Ze hebben de droom om hun koffie lokaal te gaan verkopen in plaats van alles te exporteren. Hiervoor willen ze dus hun eigen branderij starten. Ook merkten ze bij de koffieboeren dat zij alleen inkomsten hebben tijdens het koffieseizoen (feb-jun) en willen ze hen een stap verder helpen door mogelijkheden te bieden om de boeren meerdere keren per jaar een inkomen te laten generen vanuit hun landbouw. Een prachtig plan wat hierop aansluit is het produceren van essentiële oliën die gewonnen kunnen worden vanuit gewassen die de boeren in en rond hun koffieplantages kunnen laten groeien. Doordat er een tekort aan tijd en manschap was zijn beiden van deze plannen nog niet verwezenlijkt. Wij zijn dus gevraagd om te helpen deze ondernemingen op te zetten en in te richten.

Wij zullen bij terugkomst in Burundi dus een switch maken van de non-profit vorm van zendelingen werk naar ‘Business as a Mission’ (BAM) werk. Wij zijn ontzettend enthousiast en kijken erg uit naar wat er komend jaar mag gaan gebeuren. Ook leggen we komend jaar in Gods hand. We hopen door verdieping in relatie een band op te bouwen en getuigen mogen te zijn van het evangelie. Ook zullen we ons bezig gaan houden met het bieden van geestelijke verdieping aan het personeel dat werkzaam is bij Migoti. Wat een geweldige combinatie van werken en het evangelie delen!

Wij hebben toegezegd aan Dan en Pontien om de 2 jaar die wij al hadden gecommitteerd aan onze tijd in Burundi te willen verwezenlijken en gaan daarom ook op vrijwillige basis werken voor hen. Wij zien komende tijd als een tijd van leren en investeren in een bedrijf dat een wezenlijke impact maakt in de lokale community. Hierom willen we onze supporters bedanken voor de financiële en emotionele steun die we hebben ontvangen in de afgelopen 8 maanden. Tegelijkertijd willen we vragen of u ons financieel en emotioneel zou willen blijven steunen in het werk wat we mogen gaan doen. Mocht u ons momenteel nog niet financieel ondersteunen, willen wij hierbij de vraag neerleggen om hier over na te denken. Zonder alle financiële en emotionele steun kunnen wij dit werk niet doen en wij ervaren ook dat we dit werk als team doen met onze supporters. U kan ons steunen door de stappen te volgen op onze support pagina.

 

Een werknemer bij Migoti

Hieronder ziet u een video die een beeld geeft van hoe de afgelopen 8 maanden eruit hebben gezien en hoe de plek eruit ziet waar we het komende anderhalve jaar onze tijd en aandacht aan mogen geven.

We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?

Gebedspunten

  • Een goede start bij onze nieuwe plek in Burundi.
  • Een zegen over de start van zowel de  koffiebranderij en de essentiële oliën productie.
  • Het werk en leven vanuit Gods kracht doen en luisteren naar zijn stem tijdens het gehele proces van opbouwen van de relaties en het werk.
  • Voor zowel Yada en Chibolya voor verdere ontwikkelingen en zegen in het werk wat daar nog gaande is.

Dankpunten

  • Voor een fijne tijd in Nederland met familie en vrienden.
  • Voor het vinden van een plek om te werken in Burundi onder Dan en Pontien.
Gebed is een belangrijk onderdeel van ons bestaan, omdat we hierin God mogen eren en onze verlangens in relatie tot zijn wil bij hem neer mogen leggen. Laat dan ook vooral weten waar we voor jullie voor kunnen bidden!