De olieverkoop is officieel gestart

7 Februari, Mutambu, Burundi

Lieve allemaal, Hopelijk hebben jullie een allemaal hele fijne feestdagen gehad en konden jullie deze delen met mensen die jullie waardevol zijn! Voor degene die we niet in Nederland hebben gezien: we hopen dat 2024 een jaar mag zijn met prachtige nieuwe uitdagingen en dat je je mag blijven verbazen over het moois om je heen.

Lunchen met mijn broer

Knuffelen met ons neefje

Wij waren voor een maand in Nederland en kijken enorm gezegend terug op een heerlijke tijd. Ja, we waren zelfs dankbaar voor de kou, thee, warme dekens, truien en gezellige lichtjes. Oké, en dan natuurlijk al het lekkere eten (kroketten, kaas en Griekse yoghurt staan met stip bovenaan). Grappig hoe je normaal de winter zo snel zat bent, maar als je dan nooit meer seizoenen meemaakt je ineens zo mega kan genieten van alles wat de winter met zich mee brengt. Maar we hebben natuurlijk vooral genoten van tijd doorbrengen met onze familie en vrienden. Wat voelde het fijn om er weer herinneringen te maken i.p.v. bijkletsen tijdens het bellen. En we mochten ook nog wat sneeuw zien, nou perfect toch? Wat we vooral ervoeren tijdens onze tijd in Nederland was hoe moe we waren. We hebben wel vaker in onze blogs geschreven hoe langzaam het hier gaat, dus het was ook geen vermoeidheid van de welbekende Nederlandse drukke dagen, maar vermoeidheid dat alles elke dag weer zo anders gaat dan je bent gewend. We mochten in Nederland echt tot rust komen (we hadden het ook veel rustiger gepland dan toen we in mei in Nederland waren) en reflecteren op het afgelopen half jaar in Burundi. We beseffen ons ook dat het een enorme zegen is dat we de financiële middelen hebben om zo na een half jaar alweer naar Nederland te kunnen gaan.

 

In Nederland heb je leuke gesprekken over het leven hier in Burundi. Laatst had ik, Laura, een gesprek met iemand waarin ik uitlegde hoe lekker het was dat je in Nederland geen tijd bezig bent met ‘leef-werk’ (zoals een vriend van ons het hier noemt). Ik zeg weleens, je bent hier zoveel tijd kwijt aan de basis dingen, waar we ons in Nederland niet bewust van zijn. Boodschappen doen betekent minimaal 4 ‘shopjes’ langs, diesel betekent wachten tot iemand in de brandstof-whatsapp groep zegt waar het is, daar heen rijden en dan hopelijk niet te lang wachten, van A naar B gaan betekent wachten op de taxi (lees: 10 uur is sowieso half 11), alles is hier contant dus je moet altijd naar de bank gaan, en nee dan geen pinautomaat maar echt een bank waar je in de rij staat om geld te halen. Oh en vergeet elektriciteit niet: maandelijks naar een kantoortje om weer elektriciteit te kopen en ook gas is nog een aansluiting op een mooie tank. Vorige week was het gas op en tsja, dan moet je maar een avondje koken op een ‘Imbabura’ met ‘amatara’ (vertaling: een Burundees barbecuetje met kolen). Maar het mooie is ook dat het je heel veel momenten geeft dat je wel een tandje lager moet doen. Wij leren van onze coach ‘vier het wachten’. Maak gebruik van al die momenten om gewoon even niks te doen. Verbaast dat hier het woord ‘burn-out’ niet bestaat?

Koken op de imbabura

Uitgerust en dankbaar stapten we 2,5 week geleden weer in het vliegtuig naar Burundi. Daar werden we lief opgehaald door vrienden en voelden we ons al heel snel weer thuis in ons huisje hier. Veel mensen vragen dan of het weer moeilijk is om te landen, maar eigenlijk voelden we ons allebei hier ook meteen weer op onze plek. Sinds we terug zijn, beseffen we wat een vertrouwen we hebben opgebouwd bij onze Burundese collega’s het afgelopen half jaar en hoe ze soms eerst wat terughoudend waren, ze nu vol meestappen in onze plannen. We zijn dan ook van start gegaan met de verkoop van 15ml flesjes essentiële olie en de organisatie van koffie-visits tijdens het koffieseizoen. Nog geen vakantieplannen? Welkom!! Beide ontworpen door Jochem, nieuw talent ontdekt?!

Flyer koffie visits

Citroengras flesjes olie

Eucalyptus flesjes olie

We zien het echt als een overwinning dat we nu zijn begonnen met de officiële verkoop van de essentiële olie en dat geeft ook energie om weer verder te gaan. Het plan is om volgende week een uitdeel dag te hebben waarbij de boeren kunnen komen om de essentiële olie gewassen op te halen en zelf op het land van de koffie boerderij nog meer te planten. Ook gaan we de komende maand een full time medewerker zoeken die ervaring heeft in de landbouw en die echt eindverantwoordelijke gaat worden voor het bedrijf. Stap voor stap gaan we vooruit, maar elke stap is er 1! Ook heeft het team een tweedaagse training gehad in Farming Gods Way terwijl wij in Nederland waren. In Augustus zal er nog een week lang een training zijn waarin nog specifieker de principes van Farming Gods way worden uitgelegd aan ons team, waarna we hopen de community te gaan trainen voor het seizoen daarna.

 

Training van Farming Gods way voor het team

We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?

Gebedspunten

 • Voor verdere ontwikkelingen bij Migoti, waar we tot zegen mogen zijn van de lokale staff en de boeren.
 • Voor een nieuwe gekwalificeerde medewerker voor het essentiële olie bedrijf.
 • Het werk en leven vanuit Gods kracht doen en luisteren naar zijn stem tijdens het gehele proces van opbouwen van de relaties en het werk.
 • Een zegen over het land Burundi, de bevolking en de overheid. 
 • Voor mogelijkheden om het evangelie te delen met de mensen om ons heen.
 • Een zegen over het verder uitbouwen van het essentiële olie bedrijf.

Dankpunten

 • Voor de relaties die we mogen opbouwen en onderhouden.
 • Voor de persoonlijke ontwikkeling van het afgelopen jaar. 
 • Voor het ’thuis’ gevoel in Burundi.
 • Voor ieders financiële en emotionele steun.
 • Voor de gezegende tijd in Nederland.

Wilt u liever geen email met onze nieuwe update, laat dan gerust je naam achter.