Burundi, ons thuis

13 December 2022, Bujumbura

Dan is er ineens alweer ruim een maand voorbij na het schrijven van de vorige blog. Dus tijd voor een nieuwe update. De grootste update is toch wel dat we sinds 2 weken eindelijk weer een eigen huis hebben. Na een half jaar (4 maanden in Nederland, 2 in Burundi) in huizen van andere mensen te hebben gewoond, is het super fijn thuis te komen in ons eigen huis. Het voelt elke dag een beetje meer aan als thuis en daar zijn we enorm dankbaar voor.

We hebben de afgelopen maand een hoop beleefd en dat maakt het soms wat ingewikkeld om alles in een blog te zetten. Zo zijn we bijna aan het einde van fase 1 van de taallessen, wat betekent dat we de eerste 100 uur erop hebben zitten. Elke week merken we dat we meer verstaan van wat er gezegd wordt en het is heel bijzonder om mensen hun reactie te zien wanneer wij Kirundi spreken. Bij onze vaste ‘supermarkt’ kwam iemand naar ons toe en zei dat hij nooit meemaakt dat blanken mensen hun taal leren en dat hij het heel bijzonder vond. We ervaren dat we door het leren van hun taal we mogen laten zien dat Burundese mensen ook heel belangrijk zijn en we gelijk staan aan elkaar en dat we niet beter zijn, welk stigma hier enorm heerst. Bidden jullie mee dat we mogen volharden in het leren van de taal?

In ons nieuwe huis, na het openen van een cadeautje uit Nederland als we thuis teveel miste.

Opnieuw afstellen van de dakgoot.

Jochem heeft een hoop mooie dingen gemaakt. Zo heeft hij een watertank gemaakt waar het water  bij het kantoor en de school kan worden opgevangen en gebruikt kan worden door de mensen hier. Dit is ook alvast ter voorbereiding op de aanleg van de moestuin waar hij volgende week mee gaat beginnen. De hekken staan al en volgende week gaat hij een week met een Burundese trainer aan de slag om de moestuin op te zetten. Dit zal vooral gebruikt worden als trainingsplek voor mensen uit de community, zodat zij zelf in de wijk ook moestuintjes kunnen gaan opzetten en zo aan eten kunnen komen. Ook heeft Jochem geholpen bij het bouwen van de muur op de boerderij en ontwikkeld hij zo zijn Burundese bouw skills verder uit.

Laura is momenteel bezig met het meer leren over de vrouwen die een kleine onderneming hebben. In november was er een dag waarop alle vrouwen en coaches bij elkaar kwamen en waarin er werd terug gekeken op het afgelopen halfjaar en vooruit geblikt naar het volgende half jaar. Het doel is dat de vrouwen in 1 jaar de lening terugbetalen. Laura heeft hierbij de bijbelstudie gegeven en verder was het heel inspirerend te zien hoe de vrouwen zichzelf en hun onderneming ontwikkelen. Laura is nu bezig met het schrijven van de individuele verhalen van deze 5 vrouwen. Deels zodat deze verhalen gedeeld kunnen worden en deels om te kijken wat de leerpunten zijn van dit eerste traject. In april is het idee om met nieuwe vrouwen ditzelfde traject te doen en hun de kans te geven ook een kleine onderneming op te zetten. Ook is Laura begonnen met het trainen van het lokale financiële team van Yada. Voor nu gaat dit om het trainen in basis Excel dingen. Ze zijn super leergierig en dat is bijzonder om te zien.

Veldbezoek bij vrouwelijke baksteen ondernemer

We zijn ook als team veel bezig geweest met het uitwerken van een taakomschrijving voor ons beiden. Wij zijn de eerste internationale teamleden en dat maakt het soms best wel wennen. Maar we merken dat we als team echt stappen aan het zetten zijn in de juiste richting en dat er ook stukje bij beetje wat meer duidelijkheid komt voor onze taken en dat daarmee het werk ook begint te groeien. We gaan nu richting kerst waar er vanuit Yada altijd een dag wordt georganiseerd waar we met alle families bij elkaar komen, eten en kerst vieren. Ook worden er dan voedselpakketten uitgedeeld zodat de families ook nog met elkaar kerst kunnen vieren. We zien er onwijs naar uit dit bijzondere moment met de families in Burundi te mogen vieren. We willen jullie vanuit Burundi een hele fijne en gezegende kerst toe wensen en jullie bedanken voor jullie support. Zonder jullie steun kunnen wij dit werk niet doen en wij zeggen enorm vaak tegen elkaar hoe gezegend we ons voelen met zoveel steun vanuit Nederland. We zien uit naar wat er allemaal gaat komen en wat God gaat doen in 2023 en wensen jullie ook een prachtig nieuw jaar!

Heel veel liefs van ons!

Ps. We horen ook enorm graag hoe het met jullie gaat, dus stuur vooral een berichtje 😊

Watertank die het regenwater opvangt.

Op een businessevent van Ezechiel’s bedrijf Kingdom Investors.

Hekwerk om de moestuin om kapotte planten tegen te gaan door spelende kinderen.

Veldbezoek bij vrouwelijke ondernemer die eten verkoopt.

Tussen de Teza theevelden in Burundi.

Laura’s bijbelstudie tijdens de evaluatie van de vrouwen ondernemingen.