Blij met ons nieuwe huis

4 September, Mutambu, Burundi

Ons prachtige uitzicht vanaf ons balkon

Al 3 weken genieten wij enorm van ons nieuwe appartement in Bujumbura. We voelen ons super thuis en het is echt een hele veilige plek. Dat is heel wat waard in een land waar zoveel juist zo anders is dan thuis. Elke week leren we wat meer Kirundi en elke week leren we weer allemaal cultuurverschillen. Ondanks dat het heel vaak echt een uitdaging is, merken we hoeveel we hiervan leren!

Ook krijgen we steeds betere relaties met zowel lokale Burundesen, Lokale indiërs en andere zendelingen, waar we enorm van genieten. Ondanks ons krakkemikkig Kirundi merken we toch dat hetgeen wat we spreken enorm wordt gewaardeerd. 

De tijd vliegt hier en dat is meestal een goed teken. We zijn lekker bezig geweest en merken nog steeds dat we op de plek zijn waar we moeten zijn. De afgelopen weken zijn we bezig geweest met het maken van foto’s, video’s en het verzamelen van verhalen van de boeren die koffie leveren aan Migoti Coffee. De groene bonen zijn bijna klaar om geëxporteerd te worden en de inkopers kunnen dit materiaal weer gebruiken voor hun klanten. De koffieboeren wonen allemaal op verschillende ‘heuvels’ in de bergen, dus we hebben ontzettend veel moeten lopen om ze allemaal te bezoeken. Dat zette ons ook wel weer even stil bij de afstanden (en de enorm steile klim en afdaling) die zij meerdere malen per week moeten afleggen. Gelukkig voor ons is het nog geen regenseizoen, want dan hadden we kunnen glijden. Jochem heeft alles tot een prachtig filmpje gemaakt die we volgende keer zullen delen.

Mocht je benieuwd zijn hoe deze Burundese koffie proeft dan kan je deze nu ook kopen via www.pamojacoffee.nl

Het interviewen van een koffie boer

Een koffie plantage vanuit de lucht

Met Pontien interviews afnemen

Langzaamaan brengen gelukkig ook wat boeren weer hun citroengras! Dit is fijn, want dan kunnen we ook echt gaan beginnen met het uitdelen van samples aan bedrijven hier om uit te proberen. Dit hopen we de komende weken te gaan doen. We hebben ook een belafspraak gehad met een essentiële olie bedrijf uit Rwanda. Het was enorm nuttig om te leren van hun ervaringen. In november (als het regenseizoen weer is begonnen en de planten kunnen worden geoogst) gaan we daar voor een paar dagen heen om nog meer te leren. We vinden het vooral leuk om te zien hoe de relatie met de werknemers ontwikkelt. We hopen ook op persoonlijk vlak steeds meer in hen te mogen investeren. Zij zijn uiteindelijk de mensen die het echte verschil mogen gaan maken!

 

Felix geeft uitleg over de citroengras

Naast het werk voor de essentiële oliën, gaan we ons de komende tijd ook bezig houden met een waterproject die in samenwerking met een partner van Migoti wordt gefinancierd. Met dit project hopen we meer families te kunnen voorzien met een watervoorziening in hun omgeving, zodat zij geen grote afstanden meer af hoeven leggen om aan water te komen. Dit water kunnen ze dan gebruiken voor hun land en voor hun huishouden. Ook is Laura bezig met het schrijven van een grant zodat we deze kunnen gebruiken voor de verschillende projecten hier. 

Verder hopen we binnenkort te starten met het geven van Engels les (aan de lokale medewerkers van Migoti). Ook is het plan dat Jochem met een deel van de lokale medewerkers farming God’s way gaat doen, zodat zij dit dan een jaar later de lokale bevolking kunnen gaan trainen. De koffie brander is onderweg en in het nieuwe koffie seizoen (vanaf februari) zullen we rondleidingen organiseren op de koffieplantage. Er liggen genoeg mooie plannen op tafel en we zijn dankbaar voor alle dingen waar we hier een steentje aan bij mogen dragen.

Laura op als nummer 1 op het podium

Naast werk spelen we momenteel ook voetbal en Padel in onze vrije tijd. Een aantal weken terug was er zelfs een Padel toernooi georganiseerd. Wij hebben dan ook beiden deelgenomen. Jochem lag echter al snel uit het toernooi, maar Laura heeft de finale vrouwen gewonnen. Ze mag zichzelf nu dan ook Burundees kampioen Padel vrouwen dubbel noemen. 

We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?

Gebedspunten

  • Een goede start bij onze nieuwe werk- en woonomgeving in Burundi.
  • Een zegen over de start van zowel de  koffiebranderij en de essentiële oliën productie.
  • Voor het krijgen van een 2 jaren visum.
  • Het werk en leven vanuit Gods kracht doen en luisteren naar zijn stem tijdens het gehele proces van opbouwen van de relaties en het werk.
  • Voor zowel Yada en Chibolya voor verdere ontwikkelingen en zegen in het werk wat daar nog gaande is.

Dankpunten

  • Voor het herintegreren in Burundi en de relaties die we mogen opbouwen en onderhouden.
  • Voor de progressie die we maken met Kirundi.
  • Voor ons nieuwe appartement.
  • Dat we 3 jaar samen huwelijk mogen vieren.
  • Voor het vinden van een plek om te werken in Burundi onder Dan en Pontien.