Bijzondere ontmoetingen

5 December, Mutambu, Burundi

Waar we vaak horen van mensen uit Nederland dat het koud en regenachtig is (omdat Nederlanders graag praten over het weer) zitten wij hier nog steeds in het warme maar wel regenachtige Burundi. Hier kennen ze namelijk geen 4 seizoenen, alleen regen- of droogseizoen. En dat is best wel gek, want daardoor verlies je het besef van de maanden. Maar onze kalender laat zien dat het toch echt al december is. En dat betekent ook dat we over 2 weken naar Nederland komen om iedereen weer te zien en kerst te vieren. Hopelijk kunnen we de kou aan. Desondanks we hebben er onwijs veel zin in om iedereen te zien en Jochem kijk erg uit naar zijn lievelingssnack, de kroket.

Het land aan het voorbereiden

In de eerste week van november zijn we naar een introductie geweest van Farming God’s Way. Tijdens onze training in Amerika heeft Jochem al het een en ander hierover geleerd en wat ervaring opgedaan. We gingen daar heen samen met onze Burundese baas en 2 andere collega’s. Na de introductie waren ze overtuigd en wilde onze baas hier gelijk mee aan de slag. Er is een nieuwe collega aangenomen voor de landbouw en heel toevallig is dat Zebron, waarmee Jochem tijdens onze eerste maanden bij Yada al mee heeft samengewerkt aan de leveled garden. De klik was er dus gelijk! Samen hebben ze de afgelopen maand hard gewerkt en een deel van de koffie boerderij omgetoverd tot een ‘Mpfumvuza’. Dit is een stuk land bewerkt volgens de principes van Farming Gods Way. Ze hebben hierop amaranth (lokale spinazie-achtige groente), ui en mais geplant. Daarnaast is er tussendoor meer citroengras geplant om erosie tegen te gaan, dus hopelijk levert dat meer olie op!

Ook mochten we een paar weken geleden kleine koffie boompjes uitdelen aan de boeren. Er waren er 17.000 beschikbaar! Migoti had deze gegroeid om aan nieuwe en oude boeren te geven die geïnteresseerd waren. Dit werd natuurlijk officieel gedaan met speeches van de lokale leiders en Pontien. Het verlangen is dat de boeren meer koffie kunnen produceren en hierdoor meer inkomen kunnen krijgen.

Vorige week hebben we Ikirezi, een ander essentieel olie bedrijf, in Rwanda bezocht. Het was vooral veel in de auto zitten, maar het was heel goed om samen met onze baas en collega te zien en te leren hoe een ander bedrijf functioneert. Daarnaast zijn we ook nog naar een vis kwekerij geweest, omdat Pontien wil beginnen met het produceren van een vis bij Migoti. Heel leuk om te leren en te zien hoe dat in zijn werk gaat. Het was intensief, maar ook heel goed om zoveel tijd met onze Burundese baas en onze collega in de auto te zitten. Hierdoor was er erg veel tijd voor gesprekken. Zo heb je gesprekken over ontwikkeling van Afrika, het verschil tussen Nederland en Burundi, vragen over hoe wij God zien, waarom wij nou precies het comfortabele Nederland achter ons laten om hier vrijwillig te helpen en de kijk op blanken in Burundi. Bijzonder om onze harten met elkaar te mogen delen.

Met de boot naar de viskooien

Essentiële olie destillateur

Rondleiding over the essentiële olie boederij

Helaas is het niet altijd makkelijk en blijven we uitdagingen hebben. Zo zijn we allebei ziek geweest (voedselvergiftiging) en gaat de auto ongeveer elke maand stuk. Onze vaste automonteur zei: “in Europa is er zo weinig werk omdat de wegen goed zijn, hier zijn de wegen slecht dus ben ik blij want heb ik veel werk.” Tsja, zo kun je het ook positief bekijken! Zoveel dingen die je in Nederland voor lief neemt, zijn hier geen gegeven.

Gelukkig ervaren we veel steun van familie, vrienden en vanuit Shelter, onze fijne thuisgemeente in Nederland. Vorige maand hadden we ook een zoom meeting met allemaal andere gemeenteleden die een bediening hebben in Nederland of in het buitenland. Heel bijzonder om elkaar te bemoedigen en het leven met elkaar te delen.

 

Afgelopen weekend waren we bij Burundese vrienden uit een wat armere wijk. Ze hadden ons uitgenodigd en lokaal eten voor ons gemaakt en ze hadden zelfs nog een cadeautje. Aan het einde van de lunch vertelden ze ons hoe blij ze waren dat wij langs kwamen, omdat zoveel blanken dat niet doen. We worstelen soms zo met hoe we Gods liefde kunnen laten zien zonder perfect Kirundi te spreken, maar dit is dan een voorbeeld dat het zo vaak gewoon om een houding gaat en de manier hoe we met anderen omgaan.

 

Ugali (casave brood) Maken

We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?

Gebedspunten

 • Voor verdere ontwikkelingen bij Migoti, waar we tot zegen mogen zijn van de lokale staff en de boeren.
 • Een zegen over de start van zowel de  koffiebranderij en de essentiële oliën productie.
 • Het werk en leven vanuit Gods kracht doen en luisteren naar zijn stem tijdens het gehele proces van opbouwen van de relaties en het werk.
 • Een zegen over het land Burundi, de bevolking en de overheid. 
 • Dat de staff snel mag vorderen in het leren van engels. 
 • Voor mogelijkheden om het evangelie te delen met de mensen om ons heen.
 • Een zegen over het stuk land dat we hebben verbouwd.

Dankpunten

 • Voor de relaties die we mogen opbouwen en onderhouden.
 • Voor de progressie die we maken met Kirundi.
 • Voor de persoonlijke ontwikkeling van het afgelopen jaar. 
 • Voor het ’thuis’ gevoel in Burundi.
 • Voor ieders financiële en emotionele steun.
 • Voor onze gezondheid.
 • Voor de veilige en interessante reis naar Rwanda.

Wilt u liever geen email met onze nieuwe update, laat dan gerust je naam achter.