Aan de slag in Chibolya

2 Maart 2023, Chongwe

Er is de afgelopen tijd weer een hoop gebeurd. Te beginnen bij het feit dat we een transitie hebben gemaakt om een ander team in Zambia tijdelijk te ondersteunen. Na onze tijd in Burundi is ons het advies gegeven vanuit One Collective om tijdelijk het lokale team in Zambia te helpen waar nodig en onder begeleiding op zoek te gaan naar de plek die God voor ons op het oog heeft. We hebben onze tijd in Burundi snel, maar op een goede manier mogen af sluiten, waarna we een rit hebben gemaakt met de auto van Burundi naar Zambia. Tijdens onze rit van 2000 kilometer hebben we ontzettend mogen genieten verschillende landschappen. Van een bergachtig gebied in Burundi zijn we door uitstrekkende landschappen met bergpartijen in Tanzania gereden, waarna we het golvende landschap van Zambia mochten bewonderen.

Op de route naar Zambia

Het team waar we momenteel deel van mogen uit maken

Aangekomen in Chongwe, ons dorp waar we de komende tijd verblijven (op 1 uur rijden van de hoofdstad Lusaka), zijn we enorm hartelijk welkom geheten door het team hier. Mensen die in hun werk de community in Chibolya, een van de wijken van Chongwe, willen dienen en hun willen laten ervaren wat de liefde van God betekend.

Het was de eerste week wel een strijd om onze rust te kunnen vinden. We hebben namelijk te maken gehad met ratten die ons eten kwamen op peuzelen, geen warm water, mierenplagen, lekkages van de wc tot het dak, en als kers op de taart werd onze accu uit onze auto gestolen, met als bonus een ingeslagen raam. Dit heeft ons emotioneel wel enigszins uitgeput en we merkten dat het een spirituele strijd was. Deel van de reden om naar Zambia te komen was om emotioneel tot rust te komen. Met alles wat er gebeurde merkten we verder uitgeput te raken. Na het in gebed bij God te hebben gebracht en te bidden tegen wat er in de spirituele wereld qua aanvallen op ons af kwamen merkten we ontzettend veel rust en hebben we ook deels ons enthousiasme mogen terug vinden.

De rat die zich door de deur heeft gegeten

Computer training geven aan Grade 6

We zijn hier momenteel 3,5 week en we hebben het team in verschillende manieren mogen ondersteunen. Zo hebben wij een computer lab vormgegeven om kinderen van Grade 6 en 7 een mogelijkheid te bieden om te leren omgaan met computers. Het verbazingwekkende is dat kinderen hier moeten afstuderen op technologie, maar geen toegang hadden om hiermee te oefenen.

Ook is Jochem bezig geweest met onderhoud van een aangekocht community centrum midden in de wijk. Hier moet nog het nodige schilderwerk en opknappen gebeuren. Jochem kan op deze manier dienen samen met onder andere Jim*, een van de bewakers/schoonmakers van het centrum. Laura is onderdeel van een groep vrouwen die wordt begeleid in het verbeteren van hun ondernemingsvaardigheden. Laura is momenteel bezig met het geven van een leiderschapstraining tijdens de meetings.

Schilderen met Jim*

Voetballen met een paar jongeren uit de community

Daarnaast helpen we bij de jeugdgroep die elke woensdagmiddag naar het community centrum komen. Hier doen we Bijbelstudies met elkaar en hebben we ook vooral lol door middel van een filmavond en spelletjes. Een van de jongeren hebben we ook wat beter mogen leren kennen, doordat wij samen met Bright, een Zambiaan die deel is van het team, als voogd bij zijn ouderbezoek aanwezig waren. Zijn thuissituatie is wat ingewikkelder wat ervoor zorgde dat niemand in staat was om er voor hem aanwezig te zijn. Het was hartverscheurend om te bedenken dat wij, terwijl wij hem 3 keer eerder hadden gezien, als voogd aanwezig waren. Een jongen van 16 die zijn weg moet vinden en een toekomst voor zichzelf voor elkaar moet boksen. Desalniettemin was het een zegen om dit te mogen doen. We hebben afgelopen zondag ook mogen genieten van een potje voetbal met hem, Jim en de andere bewaker van het centrum. We bidden dan ook dat hij hierdoor gesterkt mag worden als persoon en door zijn geloof een levend getuigenis mag worden van de vader.

* Jim is niet zijn echte naam en hebben daarom een pseudoniem gebruikt.
We hebben jouw gebed hard nodig om Gods glorie groter te maken in het werk wat we mogen doen. Wil je daarom bidden voor het volgende?
  • Voor een zegen over de wijk Chibolya en tegen de demonische invloeden binnen de wijk. Een wijk wat behoord tot een van de armere wijken van deze omgeving. Er is hier veel materiële en geestelijk armoede, wat zich uit in zowel alcohol en drugs misbruik, prostitutie en honger. 
  • Voor de bedieningen van de jeugd, prostitués, vrouwen met hun ondernemingen en het community centrum. 
  • Dat God laat zien wat zijn plan voor ons is.  
  • Voor het team, dat we allemaal gezond en geestelijk sterk mogen blijven om de mensen hier te mogen dienen
We willen ook graag voor jou bidden. Waar kunnen we de komende tijd voor bidden?